środa, 19 czerwca 2013

Sposób na botwinkę


 Uwielbiam proste i szybkie zupy. Botwinka, obok szczawiowej jest jedną z moich ulubionych. Nie dość, że pyszna i zdrowa, to jeszcze jak pięknie wygląda :) . A wszystko to za sprawą tak niepozornego warzywa...

 Sposób na botwinkę

Składniki:
·         2 l wywaru warzywnego
·         2 pęczki botwiny
·         sól i pieprz do smaku
·         sok z całej cytryny lub dwie łyżki octu
·         mała łyżeczka cukru
·         śmietana  kwaśna 18%- 200 ml


Do gotującego się wywaru warzywnego dodajemy drobno posiekaną botwinkę. Gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut. Dodajemy sok z cytryny  lub ocet, łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną. Podajemy z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem i podsmażoną ze szczypiorkiem wiejską kiełbaską

Smacznego!

3 komentarze: