Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 26 czerwca 2013

Wytrawny sernik na zimno

Dziś proponuję coś dla miłośników ryb...  wytrawny sernik na zimno. Dla tych jednak, którzy za rybami nie przepadają, proponuję wariant z pominięciem tego składnika. Na upalne dni takie danie będzie ciekawą propozycją obiadowo- kolacyjną, która wszystkich pozytywnie (mam nadzieję) zaskoczy.

Wytrawny sernik na zimno


Na spód:
·         krakersy  - 360 g
·         masło -200 g (w temp. pokojowej, albo roztopione)

Całość dobrze ze sobą miksujemy. Masa musi mieć konsystencję mokrego pisaku.  Tak przygotowane krakersy wykładamy na spód tortownicy dobrze ugniatając.

·         50g żelatyny
·         2 szklanki gorącej wody
·          
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. 

Masa makrelowa:
·         ser twarogowy zmielony- 450 g
·         wędzona makrela- tuszka
·         8 suszonych pomidorów z oliwy
·         sól do smaku

Całość miksujemy, pod koniec dodajemy połowę żelatyny.  Jeśli nie przepadacie za rybami, proponuję zamiast makreli dodać więcej suszonych pomidorów i zrobić  masę serowo-pomidorową. Również wychodzi pysznie.
Masę wylewamy  na krakersowy spód. Wstawiamy do lodówki. Kiedy dobrze zastygnie, wykładamy pokrojone w plasterki ogórki małosolne. 

Masa pietruszkowa:
·         ser twarogowy zmielony- 450 g
·         pęczek pietruszki
·         sól
Całość miksujemy, pod koniec dodajemy resztę żelatyny.
Wylewamy na masę makrelową ozdobioną ogórkami.  Wstawiamy do lodówki. Dobrze schładzamy. Smacznego!


Ps. Sernik można przygotować w tradycyjnej tortownicy, można też zrobić mini serniczki. Wybierając drugi wariant, możemy pobawić się również formą. Aby uzyskać podobny efekt jak na zdjęciu, wystarczy wykorzystać małe naczynie obłożone po zewnętrznej stronie folią spożywczą (dzięki temu łatwiej odejdzie od masy). Ale od początku- kokilkę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy warstwę krakersową.
Małe naczynie obłożone folią ustawiamy na krakersach pośrodku kokilki. Wylewamy masę makrelowo-pomidorową i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa się zetnie, delikatnie wyciągamy naczynie. Wylewamy masę pietruszkową. Schładzamy. Za pomocą foli spożywczej wyciągamy zawartość kokilki. Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz