poniedziałek, 22 lipca 2013

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Młody kalafior, młode ziemniaczki, sos beszamelowy i oscypek... zapraszam na letni obiad :) .

Kalafior zapiekany pod beszamelem
 

Składniki:
·         1 kalafior
·         3 duże ziemniaki
·         2 ząbki czosnku
·         łyżka masła klarowanego
·         oscypek- 200 g
·         sól i pieprz do smaku
·         duża garść szczypioru

Kalafior gotujemy al dente, następnie albo drobno siekamy, albo miksujemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i razem z drobno posiekanym czosnkiem smażymy na patelni na łyżce masła klarowanego, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki dodajemy do kalafiora, dobrze mieszamy. Dodajemy starty na grubych oczkach oscypek oraz posiekany drobno szczypiorek. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. 
 
Na sos:
·         2 łyżki masła
·         2 łyżki mąki
·         2 szklanki mleka
·         2 żółtka
·         sól
·         pieprz
·         świeżo starta gałka muszkatołowa
·         oscypek do posypania zapiekanek

Masło roztapiamy w garnku o szerokim dnie, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo zalewamy ją mlekiem, cały czas mieszając  miotełką tak, by nie powstały nam grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy żółtka- w tym momencie musimy bardzo szybko mieszać całą masę i uważać, aby nie powstała nam jajecznica.  Kiedy żółtka już zostaną dobrze rozprowadzone, doprawiamy sos solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

Na dno kokilek wykładamy odrobinę sosu, następnie każdą szczelnie wypełniamy farszem kalafiorowym. Na wierzchu ponownie wykładamy warstwę sosu i posypujemy startym oscypkiem. Całość zapiekamy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg. Smacznego!



1 komentarz: