Lody porzeczkowe
SKŁADNIKI na ok. 2,5 l lodów:
·
8 żółtek
·
2 szklanki mleka 2%
·
500 g czarnych porzeczek +6 łyżek cukru
·
250 g śmietany kremówki+ łyżka cukru waniliowego
·
250 g serka śmietankowego (ja używam Delfiko)
Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę nad
kąpielą wodną. Masę jajeczną zalewamy gorącym
mlekiem, cały czas miksując krem nad kąpielą wodną do momentu aż masa
zgęstnieje. Kiedy na łyżce po przeciągnięciu palcem pozostanie niezatarty ślad,
to znak że masa jest gotowa.
Porzeczki
miksujemy z cukrem i serkiem. Całość dodajemy do wystudzonego kremu
jajecznego. Na koniec dodajemy ubitą kremówkę i jeszcze raz całość delikatnie
mieszamy. Przekładamy do maszynki do robienia lodów i nastawiamy godzinny
program. Jeśli nie mamy maszynki, masę przekładamy do zamrażalnika i co pół
godziny całość dobrze miksujemy- czynność tą powtarzamy 5-6 razy, aż uzyskamy
odpowiednią konsystencję pozbawioną niepotrzebnych kryształków lodu. Smacznego!
Ps. idealnie smakują z odrobiną białej czekolady.
Pianka porzeczkowa
Do składników wyżej wymienionych dodajemy
żelatynę- 50 g rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody. Tak przygotowaną
żelatynę, przestudzoną i niemal już żelującą, dodajemy do masy
porzeczkowo-serowej. Później postępujemy już tak samo, jak przy robieniu lodów.
Całość przelewamy do silikonowej foremki i
dobrze schładzamy w lodówce.
Pycha!!! Mam teraz właśnie nakrętkę na porzeczki !!
OdpowiedzUsuń