piątek, 26 lipca 2013

Rolada borówkowa

Po krótkiej przerwie powracam z przepisem na przepyszną roladę borówkową. Wprawdzie wymaga ona nieco zręczności i wyczucia od osoby ją wykonującej, może również nieco popękać, ale efekt końcowy - zarówno estetyczny, jak i smakowy zrekompensuje nam wszelki trud. Co ważne nie wymaga pieczenia. Bazą ciasta są herbatniki, co stanowi ogromny plus dla osób nie przepadających za ciastem biszkoptowym. Do delikatnego kremu oraz słodkich borówek idealnie pasują chrupiące, podprażone migdały. Wykonałam dziś dwie i choć, tak jak sugeruję w przepisie, powinny chłodzić się do jutrzejszego poranka, jedna już całkiem zniknęła.... To chyba dobra rekomendacja :) .

Rolada borówkowa



Składniki
Na ciasto:
·         440 g herbatników
·         150 g masła
·         1/2 szklanki mleka
·         1/4 szklanki cukru
·         50 g białej czekolady
Herbatniki dokładnie kruszymy. Mleko z cukrem zagotowujemy, dodajemy masło i czekoladę. Czekamy, aż powstanie jednolita płynna masa. Płynem zalewamy pokruszone herbatniki i dobrze mieszamy. Tak powstałe ciasto rozwałkujemy na papierze do pieczenia na jeden duży lub dwa mniejsze prostokąty. Jeśli wybierzemy drugą opcję, otrzymamy dwie rolady i  będzie nam je  łatwiej zwinąć. 

Na masę:
·         200 g miękkiego masła
·         ok. 300-400 g borówek
·         150 g białej czekolady + łyżka masła+ 2 łyżki mleka
·         600-700 g serka mascarpone
·         sok z jednej cytryny
·         2 śmietan fix
·         50 g uprażonych, posiekanych  płatków migdałowych

Masło, serek mascarpone, sok z  cytryny i śmietan fix ucieramy na gładką masę. Czekoladę razem z łyżką masła i mlekiem roztapiamy nad kąpielą wodną. Nieco przestudzoną dodajemy do macy mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.

Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę mascarpone, dokładnie ją rozprowadzamy po całej powierzchni placka, pozostawiając od brzegów ok. centymetr czystego ciasta - masa będzie nieco wypływała w trakcie rolowania. Na masę wykładamy  borówki. Wykorzystując papier, na którym wałkowaliśmy ciasto, zwijamy roladę. Zawijamy ją ściśle w papier, przekładamy na deseczkę i wstawiamy do lodówki, aż dobrze się schłodzi- najlepiej na całą noc.
Po tym czasie roladę wyjmujemy, obsypujemy migdałami. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz