Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 18 lipca 2013

Szczawiowa z jajeczną niespodzianką

Dziś coś tradycyjnego i niezmiennie pysznego- zupa szczawiowa z jajecznym dodatkiem. W dzieciństwie mama podawała ją ze zwykłym jajkiem na twardo. Najsmaczniejsza jest z młodego szczawiu zerwanego prosto z ogródka. :)


Szczawiowa z jajeczną wkładką

 Jajeczne kulki 



Składniki:
·         7 jajek na twardo
·         200 g miękkiego masła
·         garść pietruszki
·         garść szczypiorku
·         sól i pieprz do smaku
·         bułka tarta do panierowania
·         odrobina oleju do smażenia



W dużej misce rozdrabniamy za pomocą widelca jajka ugotowane na twardo.  Dodajemy masło i dobrze ucieramy. Dokładamy drobno posiekaną zieleninę oraz sól i pieprz do smaku. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej tworząc cieniutką warstwę panierki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Musimy obsmażyć je z każdej strony uważając, by się nie rozpadły- mają delikatną strukturę, a w czasie smażenia część masła zawartego w jajecznych kuleczkach będzie się wytapiała.  Końcowy efekt będzie jednak zadowalający- uzyskamy delikatny i rozpływający się w ustach jajeczny dodatek. Kiedy kulki obsmażymy już z każdej strony, wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.  Takie jajeczka idealnie sprawdzają się jako samodzielna  przystawka czy chociażby wkładka do zupy szczawiowej.  Inną wersją tych jajek, idealną na stół wielkanocny, są tak przygotowane jajka, ale podawane w skorupkach. 



Szczawiowa

Składniki:
·         2 l wywaru warzywnego
·         200 g szczawiu
·         sól do smaku
·         śmietana  kwaśna 18%- 200 ml


Do gotującego się wywaru warzywnego dodajemy drobno posiekany szczaw. Gotujemy do miękkości ok. 10-15 minut. Dodajemy   sól  do smaku. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo  lub jajecznymi kuleczkami. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz