piątek, 19 lipca 2013

Tapas

A co powiecie na pyszne tartaletki z bakłażanem, cukinią i .... oscypkiem? Powiem krótko- niebo w gębie. A jak jeszcze dodamy do tego pistacje i suszone pomidory....



TAPAS


Składniki:
na ciasto:
·         250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         1/2 szklanki otrąb owsianych
·         2 żółtka
·         łyżka śmietany
·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         1/2 łyżeczki soli
·         4 drobno posiekane pomidory suszone
·         garść drobno posiekanych pistacji
·         150 g zimnego masła lurpak


Z podanych składników wyrabiamy ciasto- łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, otręby, pistacje, dodajemy zimne masło, siekamy. Dodajemy pomidory, żółtka i śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Farsz:
·         jedna cukinia
·         jeden bakłażan
·         oscypek starty na tarce o dużych oczkach
·         sól i pieprz do smaku
·         odrobina oleju do smażenia
·         suszone pomidory

Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie talarki, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę grillujemy z obu stron.

Ciastem wyklejamy wysmarowane masłem i obsypane mąką foremki do tartaletek.  Tak przygotowane babeczki podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobiego- 15 minut. Po tym czasie wyciągamy tartaletki, na dnie każdej układamy jednego suszonego pomidora, posypujemy oscypkiem. Kładziemy 3 plasterki cukinii, na cukinię plaster bakłażana. Wykończenie zależy już tylko od naszej fantazji. Możemy przykryć babeczki ciastem, zrobić na górze z ciasta dekoracyjną kratkę, lub tylko posypać na wierzchu pistacjami. Tak przygotowane tapas wkładamy do piekarnika na około 20 minut. 




Możemy też przygotować szybszą wersję tapas. Z ciasta wycinamy krążki wielkością zbliżone do krążków bakłażana. Na krążkach układamy plaster bakłażana, na nim 2-3 krążki cukinii, posypujemy oscypkiem i zapiekamy ok. 30 minut.




Jeśli nie mamy foremek do tartaletek, możemy pobawić się formą i przygotować ciasto z farszem w nieco inny sposób. Ciasto wałkujemy na dwa, trzy prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy wzdłuż dłuższych boków, tak by powstały nam dość długie "frędzelki". Na środek prostokąta układamy krążki bakłażana i cukinii, posypujemy oscypkiem. Nasze chlebki zamykamy za pomocą frędzelków.  Smarujemy rozbełtanym białkiem i jeszcze dokładnie zlepiamy ze sobą frędzle. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut, termoobieg, 180 stopni. Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)