TAPAS
na ciasto:
·
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
1/2 szklanki otrąb owsianych
·
2 żółtka
·
łyżka śmietany
·
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1/2 łyżeczki soli
·
4 drobno posiekane pomidory suszone
·
garść drobno posiekanych pistacji
·
150 g zimnego masła lurpak
Z podanych składników wyrabiamy ciasto-
łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, otręby, pistacje, dodajemy zimne
masło, siekamy. Dodajemy pomidory, żółtka i śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto.
Wkładamy do lodówki na godzinę.
Farsz:
·
jedna cukinia
·
jeden bakłażan
·
oscypek starty na tarce o dużych oczkach
·
sól i pieprz do smaku
·
odrobina oleju do smażenia
·
suszone pomidory
Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie
talarki, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę grillujemy z obu stron.
Ciastem wyklejamy wysmarowane masłem i
obsypane mąką foremki do tartaletek. Tak
przygotowane babeczki podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja
termoobiego- 15 minut. Po tym czasie wyciągamy tartaletki, na dnie każdej
układamy jednego suszonego pomidora, posypujemy oscypkiem. Kładziemy 3
plasterki cukinii, na cukinię plaster bakłażana. Wykończenie zależy już tylko
od naszej fantazji. Możemy przykryć babeczki ciastem, zrobić na górze z ciasta
dekoracyjną kratkę, lub tylko posypać na wierzchu pistacjami. Tak przygotowane
tapas wkładamy do piekarnika na około 20 minut.
Możemy też przygotować szybszą wersję tapas.
Z ciasta wycinamy krążki wielkością zbliżone do krążków bakłażana. Na krążkach
układamy plaster bakłażana, na nim 2-3 krążki cukinii, posypujemy oscypkiem i
zapiekamy ok. 30 minut.
Jeśli nie mamy foremek do tartaletek, możemy
pobawić się formą i przygotować ciasto z farszem w nieco inny sposób. Ciasto
wałkujemy na dwa, trzy prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy wzdłuż dłuższych boków,
tak by powstały nam dość długie "frędzelki". Na środek prostokąta
układamy krążki bakłażana i cukinii, posypujemy oscypkiem. Nasze chlebki
zamykamy za pomocą frędzelków. Smarujemy
rozbełtanym białkiem i jeszcze dokładnie zlepiamy ze sobą frędzle. Przekładamy
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut, termoobieg, 180
stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz