wtorek, 30 lipca 2013

Zupa krem cukiniowo-paprykowa

Zrobiło się trochę chłodniej. To idealny czas, by przygotować na obiad witaminową bombę. Niezwykle apetyczną zieloną zupę cukiniowo - paprykową. Idealnie smakuje z serem feta czy kleksem kwaśnej śmietany. Z młodej papryki skórki nie trzeba obierać- jeśli jednak komuś by przeszkadzała (choć po zmiksowaniu naprawdę uzyskamy gładki krem), może ją wcześniej obrać.



Zupa krem cukiniowo-paprykowa



Składniki:
·         2 średnie cukinie
·         2 zielone papryki
·         1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki
·         1 duża cebula
·         sól
·         pieprz
·         świeży imbir
·         łyżka masła
·         4 szklanki  wody
·         feta , jogurt lub kwaśna śmietana do podania
·         listki świeżej bazylii

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka- warzywa podsmażamy na łyżce masła. Przekładamy do głębokiego garnka. Cukinie i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do ziemniaków i cebuli. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżo startym ibirem. Podajemy z kostkami fety lub kleksem kwaśnej śmietany czy jogurtu oraz świeżą bazylią. Smacznego!






1 komentarz:

  1. Choć tego typu zupy u mnie zbyt często nie goszczą, osobiście je uwielbiam. Zawsze świetnie smakują!

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)