czwartek, 8 sierpnia 2013

Bugaje z sosem śliwkowo-czekoladowym

Przepisem tym przenoszę się do czasów dzieciństwa... Bugaje- czyli placuszki na sodzie i dobrej, kwaśnej śmietanie już zawsze będą kojarzyły mi się z babcią, która właśnie takie bułeczki przygotowywała mi i mojej siostrze. Najczęściej podawała je posypane zwykłym cukrem, lub z kleksem śmietany. Ja dziś proponuję sos śliwkowo-czekoladowy oraz serek mascarpone- naprawdę smakowite połączenie!

Bugaje z sosem śliwkowo-czekoladowym z cynamonową nutą 



Składniki
Na sos:
·         1/2 kg śliwek
·         cukier - 3-4 łyżki
·         szczypta cynamonu
·         czekolada gorzka 100g
·         łyżka masła
·         3 łyżki mleka


Śliwki pozbawiamy pestek, zagotowujemy z cukrem na łyżce masła, dodajemy pokruszoną czekoladę, mleko i cynamon.  Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu uzyskania gęstego sosu.
Na bugaje:
·         2 szklanki mąki pszennej
·         szczypta soli
·         cukier  - 3-4 łyżki
·         śmietana 18% kwaśna, gęsta- 200 ml
·         soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
·         1 żółtko


Z podanych składników wyrabiamy gęste ciasto (mąkę, sól, cukier i sodę dobrze ze sobą mieszamy, dodajemy śmietanę i żółtko). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki.
Pieczemy na odrobinie oleju na wolnym ogniu, powoli, żeby ciasto dobrze się przepiekło. Podajemy z sosem śliwkowo-czekoladowym oraz serkiem mascarpone (250 g serka mascarpone + sok z połowy cytryny + łyżka cukru waniliowego). Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)