niedziela, 1 września 2013

Ciasto jeżynowe z migdałową bezą

Coś dla wielbicieli jeżyn i bez. Te ostatnie wymagają od nas nieco cierpliwości i wyczucia, ale jeśli postąpimy zgodnie z pewnymi zasadami, wyjdą nam lekkie, w środku delikatnie puszyste, a z wierzchu przyjemnie chrupiące. Idealne. A że lubię połączenie jeżyn z migdałami, dziś zaproponuję bezę migdałową.

Ciasto jeżynowe z migdałową bezą

Składniki
Na ciasto:
·         3 szklanki mąki
·         5 żółtek
·         350 g zimnego masła
·         0,5 szklanki cukru
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         skórka otarta z 1 cytryny



Z podanych składników wyrabiamy ciasto- mąkę, cukier i proszek do pieczenia siekamy z masłem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Odkładamy mały kawałek ciasta, resztą wylepiamy dno i boki tortownicy (wysmarowanej masłem i obsypanej mąką).
·         jeżyny
·         łyżeczka cukru waniliowego
·         łyżka bułki tartej

Na ciasto wykładamy owoce, posypujemy cukrem i bułką. Na tak przygotowane jeżyny ścieramy odłożone wcześniej ciasto. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni
Beza migdałowa:
·         5 białek
·         szczypta soli
·         szklanka cukru pudru
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         150 g zmielonych migdałów
·         1 łyżeczka octu

Z podanych składników przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z solą, stopniowo dodajemy cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę oraz ocet. Ubite białka łączymy delikatnie za pomocą szpatułki z migdałami.
Bezę wykładamy na podpieczone ciasto.  Pieczemy  5 minut w temp. 150 stopni, po tym czasie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze 45-50 minut.  Smacznego!







1 komentarz:

  1. Bezy mnie fascynują...;)
    Nigdy mi się nie udały, być może w tym occie i mące ziemniaczanej tkwi tajemnica?

    OdpowiedzUsuń