piątek, 23 sierpnia 2013

Gryczany sernik z truskawkami

Sernik idealny. I nie ma w tym stwierdzeniu ani grama przesady. Miał być wprawdzie z jeżynami, ale dostałam na rynku przepyszne truskawki i nie mogłam się im oprzeć. Wyjątkowe jest tutaj nie tylko gryczane ciasto (niezwykle delikatne i zdecydowanie zdrowsze od tego na mące pszennej), ale również masa serowa- puszysta, wilgotna i dzięki dodatkowi serka mascarpone przyjemnie aksamitna.

Gryczany sernik z truskawkami



Składniki:
Na ciasto:
·         300 g mąki gryczanej
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         150 g brązowego cukru
·         jajko
·         130 g  miękkiego masła
·         szczypta soli
·         skórka otarta z 1 cytryny


Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, sól, skórkę z cytryny  i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem wylepiamy dużą tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni, 15 minut.

·         truskawki
Na nieco przestudzony spód wykładamy całe truskawki.
Masa serowa:
·         zmielony twaróg 600 g
·         200 g miękkiego masła
·         4 jajka
·         200 g cukru pudru
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         łyżka mąki pszennej
·         200 g serka mascarpone


Masło miksujemy z cukrami, dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy twaróg i serek mascarpone oraz mąki. Pod koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na truskawki. Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni- warto wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Wówczas para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka. 



Wystudzony sernik dekorujemy świeżymi truskawkami oraz masą mascarpone (50 g miękkiego masła zmiksować z łyżką cukru pudru, dodać 300 g mascarpone, śmietan fix i  sok z połowy cytryny).  Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz