poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Kanapkowa pasta paprykowa z prażonymi pestkami dyni

Energetyzująca już samą barwą, zniewalająco aromatyczna, niesamowicie zdrowa i apetyczna.... taka właśnie jest paprykowa pasta kanapkowa. Robi się ją błyskawicznie, więc póki mamy sezon na paprykę, cieszmy się nią jak najczęściej.

Kanapkowa pasta paprykowa z prażonymi pestkami dyni


Składniki:
·         3 duże czerwone papryki
·         1 duży ziemniak
·         2 duże ząbki czosnku
·         2-3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
·         5 suszonych pomidorów
·         sól
·         pieprz
·         odrobina sosu chili słodkiego
·         2 duże garście uprażonych pestek dyni


Paprykę można obrać ze skórki, choć moim zdaniem jest to zbyteczne. Paprykę, czosnek  i ziemniaka kroimy w  drobną kostkę. Warzywa smażymy na odrobinie oleju do momentu aż staną się miękkie. Całość przekładamy do wysokiego naczynia i kiedy przestygnie blendujemy. Dodajemy suszone pomidory, pestki dyni  oraz przyprawy i całość jeszcze raz dobrze miksujemy. Pastę podajemy schłodzoną. Smacznego!

2 komentarze:

  1. fantastyczny pomysł,zrobię w środę,jak bedzie cała rodzinka :)

    ben

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) . Daj znać,jak Wam smakowało :) .

      Usuń