Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 17 sierpnia 2013

Kremówka z jeżynami

Jak  wczoraj obiecałam, tak też dzisiaj umieszczam przepis na pyszną kremówkę.W oparciu o przepis Pani Ewy Wachowicz z książki  "Słodki świat Ewy Wachowicz" , wprowadzając swoje małe modyfikacje i korzystając z tego, co aktualnie oferuje mi ogródek (dziś będą to jeżyny) od lat serwuję gościom i rodzinie jedno z najpyszniejszych ciastek. Naprawdę warto potrudzić się i zrobić je w zaciszu swojej kuchni!


Kremówka z jeżynami

Składniki:
·  ciasto francuskie wg. przepisu

Należy upiec dwa placki z ciasta francuskiego (przygotowane ciasto dzielimy na połowę. Każdą wałkujemy na prostokąt, przekładamy na blachę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temp. 220 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy ok. 20-30 minut (Pani Ewa sugeruje, aby piec nawet do 40 minut, jednak w moim piekarniku normą jest 25 minut).
Na krem:
·         8 żółtek
·         1 l mleka 2%
·         250 g mąki pszennej
·         250 g cukru
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         200 g miękkiego masła


 Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną. Dodajemy mąkę i zalewamy zagotowanym mlekiem, cały czas miksując do momentu uzyskania gęstego kremu. Krem chłodzimy i łączymy z masłem. Jeśli nie planujemy dodać do kremówki owoców, warto jest do masy dodać sok z cytryny.


Masę wykładamy na jeden placek z ciasta francuskiego. Z doświadczenia wiem, że ciasto to najlepiej jest już poporcjować przed nałożeniem kremu. Wówczas łatwiej będzie nam zaserwować gościom ładne kawałki kremówki. Po nałożeniu kremu również warto ponownie "zaznaczyć" nożem poszczególne kawałki.
·         jeżyny

Na masę  wykładamy owoce.

Masa śmietanowa:
·         500 g śmietany 30-36%
·         2 łyżki mleka w proszku
·         2 łyżki cukru waniliowego

Śmietanę ubijamy z cukrem pod koniec utrwalając ją mlekiem w proszku - jego dodatek zapobiega podchodzeniu śmietany wodą. Kremówkę wykładamy na owoce. Przykrywamy drugim- najlepiej również już poporcjowanym - ciastem francuskim.

 Dobrze schładzamy. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz