niedziela, 18 sierpnia 2013

Lody jeżynowe

Kolejny dzień upałów. Jeżyny szybko dojrzewają na słońcu, więc trzeba zrobić z nich pożytek. Zapraszam  na lody jeżynowe z dodatkiem mleczka kokosowego. Jeśli za nim nie przepadacie, możecie go pominąć, choć tak naprawdę daje w tle jedynie delikatną nutę egzotyki.

Lody jeżynowe





Składniki:
·         4 żółtka
·         3/4 szklanki cukru
·         1,5 szklanki mleka
·         0,5 - 0,75 szklanki mleka w proszku
·         500 g jeżyn
·         200 g mleczka kokosowego
·         400 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%


Żółtka z cukrem i mlekiem w proszku ubijamy nad kąpielą wodną. Zalewamy gotującym się mlekiem połączonym z mleczkiem kokosowym. Miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu. Krem chłodzimy. Jeżyny blendujemy, przecieramy przez gęste sito.  Schłodzony krem łączymy z owocami oraz śmietaną.  Przelewamy do maszynki do lodów- godzinny program, lub od razu przekładamy do zamrażalnika, pamiętając by co pół godziny 5-6 razy lody dobrze zmiksować. Smacznego!



Należy pamiętać, by lody przed robieniem gałek wyjąć na parę minut do lodówki. Przez ten czas możemy przygotować wafelki do lodów. Brzegi albo zatapiamy w roztopionej czekoladzie połączonej nad kąpielą wodną z odrobiną masła i mleka, albo też smarujemy ulubionym kremem czekoladowym. Tak przygotowany rant obsypujemy uprażonymi i posiekanymi migdałami. Wafelki wstawiamy na chwilę do zamrażalki. Wykładamy gałki lodów, ozdabiamy owocami.Pyszny i efektowny deser gotowy!




Aby lody na patyku łatwo wydostać z foremki, należy zanurzyć ja na chwilę w gorącej wodzie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz