Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 3 sierpnia 2013

Maślany placek drożdżowy ze śliwkami pod kruszonką

Jak lato, jak wakacje to śliwki i domowy placek drożdżowy :) . Maślany smak wilgotnego i puszystego ciasta, słodycz śliwek oraz chrupkość orkiszowo - otrębowej kruszonki zadowoli każdego smakosza. Duża blacha na weekend dla całej rodziny!

 Maślany placek drożdżowy ze śliwkami pod kruszonką
 
Składniki na ciasto drożdżowe:
·         ok. szklanki mleka
·         100 g drożdży
·         szklanka cukru
·         6 łyżek mąki
  Z podanych składników przygotowujemy zaczyn - drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Czekamy aż zaczną przechodzić w stan płynny, dodajemy mąkę i stopniowo dodajemy ciepłe mleko. Dobrze mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

·      800 g mąki
·      skórka stara z 2 cytryn
·      3 jajka
·      3 żółtka
·      100 g roztopionego masła
·      1/4 szklanki oleju
·      szczypta soli

Łączymy mąkę, skórkę z cytryny, jajka, masło, olej i sól, dodajemy zaczyn. Dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

·         śliwki

Ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Układamy śliwki i chwilę czekamy, żeby ciasto jeszcze popracowało. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut, 180 stopni. Po tym czasie wykładamy połowę przygotowanej kruszonki.

Kruszonka:

·         1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·         1/2 szklanki otrąb owsianych
·         150 g zimnego masła
·         szklanka brązowego cukru

Z podanych składników robimy kruszonkę.

Kruszonkę dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na śliwki po ok. 20-25 minutach pieczenia i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie na ciasto wykładamy resztę kruszonki i pieczemy jeszcze ok. 15 minut z włączoną grzałką górną. 

Smacznego!








1 komentarz:

  1. To nawet wykonam od czasu do czasu i mi wychodzi,z tym,że na kruchym cieście.
    Łatwiejsze oczywiście... he he ;)

    OdpowiedzUsuń