piątek, 9 sierpnia 2013

Orkiszowa kruszonka z borówkami

Oto moja kolejna borówkowa propozycja. Ciasto można również zrobić w całości na mące pszennej, ale moim zdaniem to na mące orkiszowej, oprócz tego, że jest ciut zdrowsze, jest również dużo smaczniejsze! Przepis z serii prostych, szybkich i przede wszystkim smacznych.

Orkiszowa kruszonka z borówkami 


Składniki
Na ciasto:
·         400 g mąki pełnoziarnistej
·         100 g mąki pszennej
·         150 g cukru trzcinowego
·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
·         2 żółtka
·         250 g zimnego masła
·         skórka z jednej cytryny


Z podanych składników wyrabiamy ciasto - łączymy mąki, proszek do pieczenia, cukier i skórkę z cytryny, dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz śmietanę- wszystko dobrze wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 
 
·     500- 600  g borówek
·    łyżka bułki tartej
·    1 -2 łyżki cukru waniliowego

Borówki mieszamy z cukrem. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część "rwiemy" na małe kawałeczki, którymi wykładamy dużą prostokątną blachę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Na ciasto wykładamy borówki, posypujemy je równomiernie bułką tartą. Na owoce "rwiemy" drugą część ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg, ok. 40 minut.
Smacznego!




















1 komentarz: