czwartek, 26 września 2013

Dynia faszerowana boczkiem

Robiące wrażenie, choć tak naprawdę szybkie (jeśli chodzi o czas przygotowania) i proste danie. Dynia podobnej wielkości do mojej wystarczy jako danie obiadowe dla 4 osób. Można też kupić małe warzywa i każdemu biesiadnikowi zaserwować własną dynię. Oryginalne i jakże pogodne, a do tego jadalne naczynie! z aromatycznym, pożywnym farszem w środku :) .
Dynia faszerowana boczkiem

Składniki:
·         dynia ok. 3-4 kg
·         boczek  40 dag
·         kiełbasa ok. 30 dag
·         papryka czerwona
·         por
·         grana padano ok. 2 garści
·         2 ząbki czosnku
·         imbir ok. 1-2 cm
·         125 ml śmietany 18% - kwaśnej
·         2 jajka
·         gałka muszkatołowa
·         sól
·         pieprz
·         3 kromki razowego chleba ze słonecznikiem

Dobrze umytą dynię przecinamy z góry tworząc niewielki kapturek. Środek dyni dokładnie oczyszczamy.
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony na prostokątne kawałki, dodajemy do niego pokrojoną w krążki kiełbasę oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Dorzucamy pokrojonego w talarki pora oraz posiekany czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym imbirem. Całość smażymy do miękkości.
Tak przygotowany farsz przekładamy do dyni. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na tej samej patelni, na reszcie wytopionego z boczku tłuszczu przygotowujemy małe grzanki. Połowę z nich przekładamy do dyni, część podamy jako dodatek do dyniowego dania. 

W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy garść sera. Tak przygotowanym sosem zalewamy farsz. Dynię pieczemy w piekarniku do miękkości miąższu. W przypadku mojej dyni była to godzina, temp. 180 stopni. Podajemy z resztą sera, grzankami oraz sałatą.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Świetnie gotujesz , nie moge się oprzeć Twoim potrawom ... zacznę chyba gotować ????? hi hi dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie gotujesz , nie moge się oprzeć Twoim potrawom ... zacznę chyba gotować ????? hi hi dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję i zachęcam do gotowania! Trzymam kciuki :)

      Usuń