piątek, 20 września 2013

Dyniowy torcik z masą batatową

Zaskakujące połączenie smakowe. Moi goście nie zgadli z czego zrobiona jest pomarańczowa masa :) .


Post bierze udział w akcji Warzywa w słodyczach 


Dyniowy torcik z masą batatową
Składniki:
Na ciasto:
·         500 g dyni
·         200 g mąki orkiszowej
·         250 g brązowego cukru
·         0,5 szklanki oleju rzepakowego
·         4 jajka
·         100 g płatków migdałowych
·         3 łyżeczki proszku do pieczenia
·         skórka z cytryny
·         1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
·         szczypta soli

Obraną dynię ucieramy na tarce o dużych oczkach. W misce robota łączymy sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, dodajemy dynię. Przy włączonym na najniższych obrotach mikserze dodajemy powoli  żółtka, olej rzepakowy. Na koniec dosypujemy skórkę otartą z cytryny oraz płatki migdałowe, krótko miksujemy.  Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z ciastem. Masę przelewamy do silikonowej foremki o średnicy ok. 26 cm (jeśli używamy zwykłej tortownicy należy wsmarować ją masłem i wysypać mąką). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut - do momentu tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Wystudzone możemy oblać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ja jednak proponuję nieco wykwintniejszą formę "wykończenia" tego ciasta.
Na masę:
·         200 g miękkiego masła
·         500 g batatów
·         łyżka ekstraktu z wanilii
·         sok z 2 cytryn
·         1,75 szklanki  mleka
·         250 g brązowego cukru
·         1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Bataty obieramy ze skórki, kroimy na niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (wody nie solimy). Wystudzone bataty ubijamy za pomocą tłuczka, następnie przecieramy przez sito. Mleko gotujemy z cukrem na niewielkim płomieniu do momentu, aż uzyskamy karmelową,  gęstą masę - ok. 30 minut. Do mleka z cukrem dodajemy przetarte bataty wymieszane z mąką ziemniaczaną. Jeszcze chwilę gotujemy batatowy budyń. Masę studzimy. Masło miksujemy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy batatową masę oraz sok z cytryny.  Kremem zdobimy dyniowy placek. Torcik podajemy schłodzony. Smacznego!








2 komentarze: