piątek, 6 września 2013

Figi w cieście francuskim z serem camembert

Bardzo lubię to połączenie smaków - nadaje się zarówno na przystawkę, jak też na samodzielną przekąskę. Świeże figi, delikatnie rozpływający się ser urozmaicony chrupiącym dodatkiem w postaci słonych orzeszków pistacjowych, a to wszystko zamknięte w sakiewce z ciasta francuskiego. Wykorzystajcie ten przepis, kiedy spodziewacie się wielu gości- w krótkim czasie przygotujecie coś, czym zachwycicie każdego!

Figi w cieście francuskim z serem camembert

Składniki (dla 2 osób):
·         2 kwadraty ciasta francuskiego
·         2 świeże  figi
·         2 grube plastry sera camembert
·         kilka obranych orzeszków pistacjowych
·         jajko

Na środek ciasta francuskiego układamy plaster sera. Na serze układamy pokrojoną na ćwiartki figę, posypujemy orzeszkami.  Brzegi ciasta, posmarowane rozbełtanym jajkiem,  zlepiamy ze sobą tworząc kształt sakiewek.  W taki sam sposób przygotowujemy drugą paczuszkę. Obie smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja także uwielbiam łączyć smaki, ale jestem leniem i rzadko gotuję tak wykwintnie... moja strata;)

    OdpowiedzUsuń