czwartek, 12 września 2013

FLACHSWICKEL czyli niemieckie maślane bułeczki w kształcie warkocza

Dziś na deser proponuję przepyszne maślane drożdżowe bułeczki. Niemieckie Flachswickel, które zachwycają nie tylko swoim wyglądem przypominającym warkocze, ale przede wszystkim smakiem. Idealnie wilgotne i miękkie, przepyszne z masłem i domową konfiturą. Przypominają nieco wszystkim dobrze znaną chałkę. Inspirację dla tego przepisu stanowi receptura zaproponowana w książce "Gotuj z Kitchenaid, 150 łatwych do wykonania przepisów z całego świata"(Kay Halsey).

FLACHSWICKEL czyli niemieckie maślane bułeczki w kształcie warkocza



Składniki na 8 bułeczek:
·         150 g roztopionego letniego masła
·         200 ml ciepłego mleka
·         500 g mąki pszennej
·         25 g świeżych drożdży
·         4 łyżki cukru waniliowego
·         2 jajka
·         szczypta soli
·         cukier puder do obtaczania ciasta

Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem waniliowym, zalewamy mlekiem. Dodajemy łyżkę mąki. Zaczyn dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.  W dużej misce łączymy mąkę, sól, jajka, roztopione masło, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Musi dobrze odchodzić od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 24 części. Z każdej forujemy wałeczek, który obtaczamy w cukrze pudrze. Robimy warkocze- łączymy końce 3 wałeczków ciasta i zaplatamy je w warkocz, pamiętając, by dobrze zlepić ze sobą końce. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Bułki pieczemy ok. 20-25 minut, aż ładnie się przyrumienią. Podajemy ciepłe z masłem i domową konfiturą.Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz