środa, 11 września 2013

Krem z pomidorów

Pełnia smaków i aromatów. Zasmakuje nawet tym, którzy za tradycyjną pomidorówką nie przepadają.

Krem z pomidorów

Składniki:
·         6-8 średniej wielkości pomidorów
·         oliwa spod suszonych pomidorów 3-4 łyżki
·         łyżeczka suszonego oregano
·         garść świeżego oregano
·         kilka listków bazylii
·         150 g sera feta
·         6 suszonych pomidorów
·         sól
·         pieprz
·         pół łyżeczki cukru

Pomidory kroimy na ćwiartki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym oregano, skrapiamy oliwą spod suszonych pomidorów. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni.  Fetę kroimy w dużą kostkę, układamy w naczyniu do zapiekania i podpiekamy razem z pomidorami, ok. 15 minut.

Upieczone pomidory przekładamy do garnka, dodajemy suszone pomidory, listki oregano oraz bazylii. Dodajemy parę kostek fety. Miksujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z pozostałymi kostkami fety lub z kleksem śmietany oraz ze świeżymi ziołami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)