piątek, 13 września 2013

Kukurydza z ziołowym masłem

Proste, ale jakże zdrowe i smaczne danie. Wystarczy mieć dobre masełko ziołowe i ładną kolbę kukurydzy, by cieszyć się tą aromatyczną zakąską.

Kukurydza z ziołowym masłem


Składniki:
·         2 kolby kukurydzy
·         1/2 łyżeczki cukru
·         100 g miękkiego  masła
·         4 łyżeczki pistacjowego pesto lub: 1 łyżeczka posiekanej bazylii, łyżeczka posiekanego oregano i  łyżka posiekanej natki pietruszki
·         pieprz i sól do smaku


Kukurydzę gotujemy do miękkości (ok. 20 - 25 minut) -do wody dajemy cukier. Kukurydzę solimy bezpośrednio na talerzu. Dzięki temu podczas gotowania nie stwardnieje. Gorącą kukurydzę podajemy z ziołowym masełkiem- najlepiej przygotować je nieco wcześniej. 100 g miękkiego masła łączymy albo z pistacjowym pesto, albo z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Zimne masło podajemy z gorącą kukurydzą.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz