Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 7 września 2013

Migdałowa tarta z jeżynami

 Po raz kolejny na moim blogu połączenie orzeszków migdałowych  i jeżyn - tym razem w postaci kruchej tarty z niezawodną masą na bazie serka mascarpone uszlachetnioną ekstraktem z wanilii. Piszę o tarcie, ale tak naprawdę w przepisie podsuwam aż trzy sposoby wykorzystania tego pysznego ciasta oraz waniliowego kremu. I każdy wart jest wypróbowania. Polecam!

Migdałowa tarta z jeżynami
Składniki
Na ciasto:
·         200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·         200 g zmielonych migdałów
·         150 g zimnego masła
·         100 g brązowego cukru
·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 żółtka
·         łyżka śmietany 18%

Łączymy mąkę, zmielone migdały, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepiamy albo formę na dużą tartę (blaszkę smarujemy masłem i oprószamy mąką) albo małe foremki na tartaletki. Pieczemy w 180 stopniach, termoobieg- dużą tartę ok. 25-30 minut, małe tartaletki - 15-20 minut. Z ciasta możemy też zrobić małe ciasteczka, które następnie przełożymy kremem.  Możliwości jest wiele, wszystko zależy tylko od naszego pomysłu.
Gotowe ciasto studzimy.
 

Masa:
·         500-600 g serka mascarpone
·         2 śmietan fix
·         100 g miękkiego masła
·         2 łyżki drobnego brązowego cukru
·         łyżeczka ekstraktu waniliowego

·          
Masło miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy serek, śmietan fix oraz ekstrakt waniliowy. Masą przekładamy odpowiednio- tartę, tartaletki lub ciasteczka.
Dodatkowo:
·         jeżyny
·         galaretka o smaku owoce leśne
Tartę czy tartaletki  zdobimy bogato owocami. Galaretkę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Przestudzoną i już lekko żelującą smarujemy owoce. Jeżyny możemy zastąpić innymi ulubionymi owocami. Wówczas dopasujmy do nich również smak galaretki. Smacznego! 

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz