niedziela, 15 września 2013

Migdałowe pesto na bazie roszponki

Kolejna wariacja na temat pesto. Aromatyczna, intensywna, idealna jako dodatek do pieczywa czy makaronu. Spróbujcie :) .


 Migdałowe pesto na bazie roszponki

Składniki:
·         roszponka 125 g
·         migdały 75g
·         czosnek- 1 ząbek
·         sól
·         pieprz
·         3/4 łyżeczki cukru
·         1 łyżka soku z cytryny
·         oliwa - 3 łyżki
·         garść startego parmezanu lub innego ulubionego sera

Migdały prażymy na patelni. Przestudzone miksujemy z roszponką, czosnkiem i serem. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą, dodajemy oliwę i całość dobrze mieszamy. Podajemy jako dodatek do pieczywa. Może posłużyć nam również jako baza sosu do makaronu, ryb czy chudego mięsa. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz