Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 8 września 2013

Migdałowe roladki z kurczaka ze szpinakiem/ pastą paprykową

Dwie wersje  soczystych i smakowitych roladek z piersi kurczaka. Migdały i szpinak to dla mnie połączenie idealne, ale i te paprykowe zachwycają intensywnością smakowych doznań.

Migdałowe roladki z kurczaka ze szpinakiem/ pastą paprykową 



Składniki:
·         500 g świeżego szpinaku
·         2 drobno posiekane ząbki czosnku
·         duża łyżka masła klarowanego
·         sól
·         pieprz
·         świeżo starta gałka muszkatołowa
·         1 jajko + 100 g śmietany 18%
·         3  filety z piersi kurczaka (wystarczy na 6 roladek)
·         pasta paprykowa
·         150 g płatków migdałowych
·         olej do smażenia
·         jajko i odrobina mąki do panierowania

Czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak i smażymy aż liście zmiękną, ale wciąż zachowają ładną barwę.  Jajko łączymy ze śmietaną i zalewamy nim szpinak. Chwilę dusimy, żeby farsz nieco odparował. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Dodajemy dużą garść  lekko przesiekanych, podprażonych migdałów. Resztą orzechów będziemy panierować roladki.
Przestudzonym nadzieniem faszerujemy filety z piersi kurczaka (posolone i popieprzone). Farszu szpinakowego starczy na ok. 4 duże roladki. Pozostałe  faszerujemy pastą paprykową. Każdą roladkę obtaczamy w niewielkiej ilości mąki, następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i w drobno posiekanych płatkach migdałowych. Roladki smażymy na odrobinie oleju. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz