poniedziałek, 2 września 2013

Łosoś w oregano z batatowymi frytkami

Kolejny sposób na rybę. Do tego zdrowsza wersja frytek i smaczny obiad gotowy!

Łosoś w oregano z batatowymi frytkami 


Składniki:
·         2 dzwonka łososia
·         świeże oregano- kilka gałązek
·         sól
·         pieprz
·         cytryna
·         1 batat
·         3-4 łyżki oleju rzepakowego
·         suszone oregano


Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne przecieramy odrobiną oleju rzepakowego. Układamy na nim łososia. Rybę obkładamy świeżym oregano oraz plasterkami cytryny. Skrapiamy olejem.  Pieczemy 20-25 minut, 180 stopni.

Batata obieramy ze skórki, kroimy w zapałkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy olejem rzepakowym, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Pieczemy razem z rybą- ok. 20-25 minut. 

Na sos:
·         2 łyżki gęstego jogurtu
·         sól
·         pieprz
·         ząbek czosnku
·         1/2 łyżeczki suszonego oregano

Jogurt doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oregano. Gotowe!





1 komentarz: