poniedziałek, 30 września 2013

Pełnoziarniste spaghetti z fasolą mamut i sosem orzechowo-sezamowym

Dziś na obiad pyszny, mocno orzechowy makaron  :) .

Pełnoziarniste spaghetti z fasolą mamut i sosem orzechowo-sezamowym

Składniki:
Na sos orzechowo-sezamowy:
·         1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
·         3 łyżki masła orzechowego solonego
·         łyżka sosu sojowego ciemnego
·         4 łyżki wody spod gotowania fasoli i makaronu
·         sok z 1 cytryny
·         3 łyżki oliwy z oliwek
·         pieprz
·         ewentualnie sól

 Mieszamy masło orzechowe i tahini, dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz wodę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą (masło orzechowe i sos sojowy są dość słone, więc ja potrawy solą już nie doprawiam).
Ponadto:
·         1 duża czerwona papryka
·         600 g fasoli mamut
·         400 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
·         2 ząbki czosnku
·         garść czarnego sezamu
·         2 garście solonych i smażonych orzeszków ziemnych
·         duży pęczek natki pietruszki
·         odrobina oleju do smażenia

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy fasolę, po ok. 10 minutach gotowania do fasoli dorzucamy makaron.  Gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente.
Na patelni na odrobinie oleju smażymy drobno posiekany czosnek, dorzucamy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Smażymy do miękkości.
Na suchej

patelni podprażamy sezam.

Ugotowany makaron z fasolą przekładamy do dużej miski, dorzucamy paprykę. Dodajemy sos,  mieszamy.  Dodajemy sezam oraz posiekane orzeszki ziemne. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz