wtorek, 17 września 2013

Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami

 Dziś przepis na wytrawną tartę z wykorzystaniem migdałowego pesto na bazie roszponki. Goryczkowaty smak cykorii zostaje przełamany słodyczą gruszek. Całość zapieczona jest pod serowym beszamelem z wykorzystaniem dwóch gatunków sera. Naprawdę fajna propozycja obiadowa. Spróbujecie :) .

 Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami
Składniki:
Na ciasto:
·         1,5 szklanki mąki pszennej
·         0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         0,5 łyżeczki soli
·         2 żółtka
·         100 g zimnego masła marki LURPAK
·         2  duże łyżki migdałowego pesto  na bazie roszponki


Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i pesto i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, całość dobrze wyrabiam. Schładzamy pół godziny w lodówce. Ciasto przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Foremkę należy wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 15 minut w temp. 180 stopni.
Nadzienie:
·         4  cykorie
·         2 średnie gruszki
·         100 g masła lurpak
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 szklanki mleka
·         sól
·         pieprz
·         gałka muszkatołowa
·         1 jajko
·         1 garść startego sera królewskiego
·         1 garść startego sera mimolette

Cykorie dobrze myjemy, moczymy przez godzinę w wodzie posłodzonej 1 dużą łyżką cukru. Przygotowujemy sos- masło  topimy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy na niewielkim ogniu. Całość zalewamy mlekiem- dodajemy je stopniowo, sos mieszamy miotełką, aby podczas dolewania płynu nie powstały nam grudki. Cały czas mieszając dodajemy jajko.  Sos mieszamy cierpliwie do momentu, aż zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy sery. Na przestudzony spód układamy plastry gruszki (owoce obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki). Na gruszce układamy cykorię (odcinamy końcówki od strony głąbów, każdą cykorię przecinamy na pół i za pomocą-  małego nożyka wycinamy głąby- to właśnie w nich gromadzi się najwięcej  goryczki).  Całość zalewamy sosem serowym. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy ziołami. Smacznego!

    




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz