Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 17 października 2013

Bakłażanowe kwiaty

Fajna i widowiskowa przystawka :) . Polecam!

Bakłażanowe kwiaty


Składniki:
·         bakłażan
·         3-4 suszone pomidory z oliwy
·         3-4 podłużne kawałki sera ementaler
·         sól
·         odrobina oliwy spod suszonych pomidorów.

Za pomocą specjalnej wycinaczki wykrawamy z bakłażana 4 podłużne paseczki wzdłuż warzywa. 

Za pomocą specjalnego narzędzia wydrążamy mały okrągły środek w bakłażanie.   

Dzięki tym zabiegom po  ukrojeniu plastra bakłażana po upieczeniu uzyskamy kształt kwiatka.  Bakłażana faszerujemy serem zawiniętym w suszone pomidory.

 Bakłażana układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy do miękkości 20-30minut, 180 stopni. Po upieczeniu czekamy 5-10 minut. Po tym czasie możemy kroić plastry bakłażana- piękne warzywne kwiaty z apetycznym środkiem. Każdy plasterek solimy. Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz