Batatowy drożdżowiec z jabłkami
·
250 g
ugotowanych, obranych batatów + szklanka wody spod ich gotowania
·
75 g drożdży
+ łyżka cukru
·
9 łyżek
cukru waniliowego
·
500 g mąki
pszennej
·
szczypta
soli
Drożdże kruszymy,
zasypujemy łyżką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłej wody spod gotowania
ziemniaków. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę,
łączymy z mąką, cukrem i solą. Dodajmy
wyrośnięty zaczyn i resztę wody spod gotowania ziemniaków. Wyrabiamy
ciasto- można podsypywać delikatnie mąką, ale starajmy się tego unikać.
Przekładamy do miski posmarowanej odrobiną oliwy, przykrywamy ściereczką i
czekamy aż podwoi swoją objętość (ok. godziny). Ciasto przekładamy do dużej
tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
·
3
jabłka
·
2 łyżki
brązowego cukru
·
3/4 szklanki
śmietanki 36%
·
sok z połowy
cytryny
·
2 łyżki
masła z lodówki
Jabłka
kroimy w półtalarki. Układamy je koncentrycznie na wyrośniętym cieście,
posypujemy brązowym cukrem. Śmietankę łączymy z sokiem z cytryny. Tak
przygotowaną śmietanką zalewamy jabłka. Na wierzchu układamy wiórka zimnego
masła. Pieczmy 40-45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Uwielbiam jabłka - a w takim podaniu, jakie tu zostało pokazane w szczególności!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) i szczerze polecam :)
Usuńwygląda wilgotno i pysznie
OdpowiedzUsuńOoo, nigdy nie pomyślałabym, że są w nim bataty, one chyba dodały uroku, bo ciacho prezentuje się niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńEwuś ... znajomość z Tobą jest dla wielką przyjemnością <3 nie dość , że piszesz , to jeszcze robisz taaakie smakołyki , na sam widok ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńMarlenko, ja też niezmiernie cieszę się, że Cię poznałam <3 :) . Dziękuję za miłe słowa. Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń