Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 21 października 2013

Batatowy drożdżowiec z jabłkami

Pięknie pomarańczowe od batatów, również dzięki nim długo wilgotne i świeże ciasto drożdżowe z jabłkami to idealna jesienno- zimowa propozycja deserowa :) .

Batatowy drożdżowiec z jabłkami



Składniki:
·         250 g ugotowanych, obranych batatów + szklanka wody spod ich gotowania
·         75 g drożdży + łyżka cukru
·        9 łyżek cukru waniliowego
·         500 g mąki pszennej
·         szczypta soli

Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłej wody spod gotowania ziemniaków.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z mąką, cukrem i  solą. Dodajmy wyrośnięty zaczyn i resztę wody spod gotowania ziemniaków.  Wyrabiamy ciasto- można podsypywać delikatnie mąką, ale starajmy się tego unikać. Przekładamy do miski posmarowanej odrobiną oliwy, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (ok. godziny). Ciasto przekładamy do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. 
Dodatkowo:
·        3  jabłka
·        2 łyżki brązowego cukru
·        3/4 szklanki śmietanki 36%
·        sok z połowy cytryny
·        2 łyżki masła z lodówki


Jabłka kroimy w półtalarki. Układamy je koncentrycznie na wyrośniętym cieście, posypujemy brązowym cukrem. Śmietankę łączymy z sokiem z cytryny. Tak przygotowaną śmietanką zalewamy jabłka. Na wierzchu układamy wiórka zimnego masła. Pieczmy 40-45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam jabłka - a w takim podaniu, jakie tu zostało pokazane w szczególności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) i szczerze polecam :)

      Usuń
  2. wygląda wilgotno i pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, nigdy nie pomyślałabym, że są w nim bataty, one chyba dodały uroku, bo ciacho prezentuje się niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewuś ... znajomość z Tobą jest dla wielką przyjemnością <3 nie dość , że piszesz , to jeszcze robisz taaakie smakołyki , na sam widok ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marlenko, ja też niezmiernie cieszę się, że Cię poznałam <3 :) . Dziękuję za miłe słowa. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń