Buraczkowy sernik
Składniki:
·
300 g mąki pszennej
·
1,5 łyżeczki proszku dopieczenia
·
150 g cukru
·
1 jajko
·
130 g miękkiego masła
·
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
·
2 łyżki kakao
Masło ucieramy z cukrem. W oddzielnej misce
łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia, kakao i kawę. Do masła z
cukrem stopniowo dodajemy składniki suche oraz jajko.
Ciastem wylepiamy tortownicę - średnica 26
cm- wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Podpiekamy w piekarniki, termoobieg,
180 stopni, 15 min.
Masa
serowo-buraczana:
·
200 g miękkiego masła
·
4 jajka
·
250-300 g cukru pudru
·
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
1,5 łyżki mąki pszennej
·
300 g puree z buraków (buraki gotujemy do
miękkości, obieramy i dokładnie blendujemy)
·
szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąki,
ekstrakt waniliowy. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy ser, żółtka i puree z buraków.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej, delikatnie
mieszając. Całość przelewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego!
cudny kolor buraczkowy:D i pomyśleć że to wszystko naturalne:))
OdpowiedzUsuńNie mogę sobie wyobrazić jego smaku. Intrygujący :)
OdpowiedzUsuńSmakuje jak sernik, w tle wyczuwalna jest nutka buraczana, ale mniej wyczuleni nawet jej nie zauważą.
Usuń