Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 8 października 2013

Czekoladowe ravioli z sosem karmelowym

Dziś obiad na słodko. Prawdziwa rozpusta... tak na poprawę humoru.


Czekoladowe ravioli z sosem karmelowym

Składniki:
·         szklanka i 1-2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         łyżka kakao
·         łyżka cukru
·         2 jajka
·         1-2 łyżki oliwy
·         ewentualnie odrobina wody
·         serek Philadelphia czekoladowy z Milką

Do mąki dodajemy kakao i cukier. Dodajemy jajka i oliwę- zagarniamy mąkę nożem. Następnie wyrabiamy dłońmi. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy odrobinę wody. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy z niego kwadraty. Na połowę z nich wykładamy serek.  Nadzienie przykrywamy pozostałymi kwadratami. Dobrze zlepiamy brzegi- możemy sobie pomóc widelcem. Pierożki gotujemy 6-8 minut. Podajemy z sosem karmelowym.
Sos karmelowy:
·         pół szklanki cukru
·         250 g śmietanki 30%
·         pół łyżeczki soli

Na patelnię wysypujemy cukier. Podgrzewamy go na niewielkim płomieniu, do momentu aż się roztopi- nie mieszamy i nie próbujemy, gdyż jest bardzo gorący. Kiedy cukier ładnie się stopi, dolewamy kremówkę. Delikatnie mieszamy, czekając, aż cukier połączy się z płynem. Dodajemy sól i jeszcze chwilę czekamy, aż karmel nieco zgęstnieje. Gotowym karmelem polewamy czekoladowe ravioli. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pomysłowe :) I na pewno poprawiają humor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie mogę! pyszności! aż mnie skręca...wezmę se Prince Polo...uhahahaha!!!

    OdpowiedzUsuń