Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 26 października 2013

Gołąbki ziemniaczana szachownica

Efektownie wyglądające, proste, ale przede wszystkim nieziemsko smaczne gołąbki. Łączą wszystko to, co lubię - kapustę, ziemniaczany farsz i mięsny dodatek w postaci boczku. Pamiętam, że jako dziecko przepadałam za gołąbkami...  no właśnie...  nie tyle za gołąbkami, co za kapustą ukradkiem z nich przeze mnie podjadaną. Ten przepis rozwiązałby mój ówczesny problem- farsz ziemniaczany jest tak smakowity, że nie pogardziłabym nim tak jak jego  mięsnym odpowiednikiem  :) .


Gołąbki ziemniaczana szachownica



Składniki:
·         kapusta biała
·         kapusta modra
·         0,5 kg surowego boczku
·         1 kg ziemniaków
·         2 duże cebule
·         7 łyżek kaszy manny
·         1 jajko
·         sól
·         pieprz
·         duży pęczek koperku
·         wywar warzywny
·         łyżka masła

Boczek kroimy w zgrabną kostkę i powoli topimy na patelni. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Solimy do smaku.
Kapusty w dwóch oddzielnych garnkach sparzamy wodą. Zdejmujemy liście na gołąbki.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko, kaszę manną oraz podsmażoną na łyżce masła drobno posiekaną 1 cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy liście kapusty białej i modrej, dodając do środka każdego gołąbka łyżkę wcześniej wytopionych skwarek.
Gołąbki układamy w dwóch naczyniach żaroodpornych wyłożonych liśćmi kapusty- oddzielnie układamy gołąbki białe, oddzielnie ciemne.  Ułożone gołąbki  otulamy liśćmi kapusty- w ten sposób uchronimy je przed ewentualnym przypaleniem. Zalewamy odrobiną wywaru warzywnego.  Naczynia przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  180 stopni, termoobieg. Pieczemy do miękkości- gołąbki z modrej kapusty potrzebują nieco więcej czasu.
Gotowe gołąbki układamy naprzemiennie, okraszamy boczkiem i posypujemy obficie posiekanym koperkiem- to właśnie on daje niesamowity smak całej potrawie. Smacznego!





1 komentarz: