niedziela, 13 października 2013

Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym

Soczyste mięso indycze z aromatycznym farszem zwieńczone estragonowo-cebulowym sosem - idealna propozycja na niedzielny stół.


Indycze kokilki z sosem estragonowo-cebulowym


Składniki podstawowe:
·         pierś z indyka - mała, ok 500 g
·         buraki - 3 szt
·         orzechy włoskie 200g
Składnik podstawowy dodatkowy:
·         cebula- 3 duże szt.
Składniki robocze :
·         masło- 2 łyżki
·         sól
·         pieprz
·         sok z cytryny
·         estragon- 0,5 łyżeczki
·         olej
·         jajko
·         bułka tarta -1 łyżka
Dekoracja:
·         listki bazylii

Orzechy podprażamy na suchej patelni.
Pierś z indyka rozcinamy na trzy duże, cienkie płaty. Każdy przykrywamy folią i tłuczemy na cienkiego kotleta. Skrapiamy z obu stron olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgrzanej grillowej patelni po minucie z każdej strony.
Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Przygotowujemy farsz- buraczki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jedną małą cebulkę kroimy w piórka. Podsmażamy na odrobinie oleju razem z buraczkami. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekane orzechy włoskie. Do przestudzonego farszu buraczano-orzechowego dodajemy bułkę tartą i jajko. Dobrze wyrabiamy ręką.
Mięsem indyczym wykładamy dokładnie każdą kokilę. Do środka wykładamy buraczany farsz. Kokilki zamykamy za pomocą "wystającej" części mięsa indyczego. Dokładnie dociskamy. Tak przygotowane kilki skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 20 minut.
Przez ten czas przygotowujemy sos estragonowo- cebulowy. 2 duże cebule drobno siekamy i podsmażamy na jednej dużej łyżce masła. Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki krem, sos możemy rozrzedzić odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i estragonem.
Kokilki wyjmujemy z piekarnika, po ok. 5 minutach wyjmujemy na talerz. Ozdabiamy bazylią i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz