sobota, 19 października 2013

Indyczy wieniec a'la kulebiak

Idealnie soczysty i aromatyczny indyk otulony drożdżowym ciastem serwowany z buraczanymi frytkami.

Przepis zajął pierwsze miejsce w konkursie kreatywnym 5 organizowanym przez portal Prześlij Przepis http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/indyczy-wieniec-a-la-kulebiak-14 .

Indyczy wieniec a'la kulebiak 



Składniki:
·         pierś z indyka- ok. 500 g
·         orzechy włoskie - 200g
·         buraki- 2 szt.
·         oliwa aromatyzowana (spod suszonych pomidorów)
·         1 ząbek czosnku
·         sól
·         pieprz
·         jajko
·         olej
Na ciasto:
·         250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·         12 g drożdży
·         łyżeczka cukru
·         0,5 łyżeczki soli
·         125ml mleka
·         1 jajko
·         30 g roztopionego masła lurpak

Ciasto:
Przygotowujemy zaczyn- drożdże rozpuszczamy w cukrze, zalewamy lekko podgrzanym (ciepłym, ale nie za gorącym) mlekiem- mleko dodajemy stopniowo naprzemiennie z 50 g mąki. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 20 minut, żeby zaczyn popracował. W dużej misce wysypujemy resztę mąki, dodajemy sól, jajko, stopiony tłuszcz oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych działań- np. z indyczym kulebiakiem.

Pierś z indyka porcjujemy na mniejsze i cieńsze kawałki. Przygotowujemy marynatę- orzechy włoskie prażymy na patelni, siekamy i przekładamy do dużego pojemnika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewy oliwą. Każdy kawałek indyka solimy i pieprzymy. Przekładamy do marynaty- zostawiamy na noc w lodówce.
  Ciasto drożdżowe  cienko wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy indyka wraz z orzechami z oliwy. Ciasto zawijamy i zamykamy- staramy się by zawinięcie znalazło się na dole. Z tak przygotowanej rolady formujemy wieniec. Z resztek ciasta wykrawamy ozdobne ciasteczka, które przyklejamy za pomocą rozbełtanego jajka do ciasta. Tak przygotowany wieniec odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.   Kulebiak pieczemy ok. 40- 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Kulebiak podajemy z buraczkowymi frytkami. Buraki gotujemy al dente. Obieramy i wykrawamy frytki.  Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrapiamy olejem, solimy i zapiekamy ok. 20 minut, 180 stopni, termoobieg. Smacznego!



1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)