Przepis zajął pierwsze miejsce w konkursie kreatywnym 5 organizowanym przez portal Prześlij Przepis http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/indyczy-wieniec-a-la-kulebiak-14 .
Indyczy wieniec a'la kulebiak
Składniki:
·
pierś z indyka- ok. 500 g
·
orzechy włoskie - 200g
·
buraki- 2 szt.
·
1 ząbek czosnku
·
sól
·
pieprz
·
jajko
·
olej
Na
ciasto:
·
250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·
12 g drożdży
·
łyżeczka cukru
·
0,5 łyżeczki soli
·
125ml mleka
·
1 jajko
·
30 g roztopionego masła lurpak
Ciasto:
Przygotowujemy zaczyn- drożdże rozpuszczamy w cukrze, zalewamy
lekko podgrzanym (ciepłym, ale nie za gorącym) mlekiem- mleko dodajemy
stopniowo naprzemiennie z 50 g mąki. Całość dobrze mieszamy, aby nie było
grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 20 minut, żeby zaczyn
popracował. W dużej misce wysypujemy resztę mąki, dodajemy sól, jajko, stopiony
tłuszcz oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do
wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto jest
gotowe do dalszych działań- np. z indyczym kulebiakiem.
Pierś z indyka porcjujemy na mniejsze i cieńsze kawałki.
Przygotowujemy marynatę- orzechy włoskie prażymy na patelni, siekamy i
przekładamy do dużego pojemnika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość zalewy oliwą. Każdy kawałek indyka solimy i pieprzymy. Przekładamy do
marynaty- zostawiamy na noc w lodówce.
Ciasto drożdżowe cienko wałkujemy na kształt prostokąta.
Wzdłuż dłuższego boku wykładamy indyka wraz z orzechami z oliwy. Ciasto
zawijamy i zamykamy- staramy się by zawinięcie znalazło się na dole. Z tak
przygotowanej rolady formujemy wieniec. Z resztek ciasta wykrawamy ozdobne
ciasteczka, które przyklejamy za pomocą rozbełtanego jajka do ciasta. Tak
przygotowany wieniec odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Kulebiak pieczemy ok. 40- 45 minut, temp. 180
stopni, termoobieg.
Kulebiak podajemy z buraczkowymi frytkami. Buraki gotujemy al
dente. Obieramy i wykrawamy frytki.
Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrapiamy olejem,
solimy i zapiekamy ok. 20 minut, 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
pycha!!
OdpowiedzUsuń