Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 29 października 2013

Mini tarty z kiszoną kapustą

Pyszne połączenie smażonej kiszonej kapusty, suszonych pomidorów, parmezanu i szynki z indyka. Zwieńczeniem całości jest pyszny świeży koperek z domowego ogródka.



Mini tarty z kiszoną kapustą

 Składniki (na 2 mini tarty):

·         płat ciasta francuskiego
·         500 g kiszonej kapusty
·         10 suszonych pomidorów
·         2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
·         5 plastrów szynki z indyka
·         sól
·         pieprz
·         koperek
·         2 łyżki startego parmezanu

Na oliwie spod suszonych pomidorów podsmażamy przesiekaną kapustę kiszoną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa niezbyt duże okrągłe placuszki. Na każdym z nich małym nożem zaznaczamy rant- ważne, żeby nie przeciąć ciasta, tylko lekko je naciąć. Farsz będziemy wykładać tak, by ran pozostał czysty- podczas pieczenia ładnie urośnie i zrobi fajne brzegi naszych mini tart.
Na środek każdej tarty wykładamy równomiernie po łyżce startego parmezanu. Na ser wykładamy dużą porcję podsmażonej kiszonej kapusty. Na kapuście układamy dekoracyjnie suszone pomidory. Plastry szynki kroimy wzdłuż na niebyt grube paski. Każdy zawijamy na kształt różyczki i układamy na kapuście.
Tarty zapiekamy ok. 20 minut w temp. 200 stopni, termoobieg.
Gotowe tarty posypujemy obficie koperkiem. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Propozycja iście jesienna! Ja robiłam kiedyś dużą tartę z kiszoną kapustą i boczkiem - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie :) i zdorowo :) kiszona kapusta to bomba witaminowa na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń