Pomidorowe risotto
z indykiem
Składniki (dla 2-3 osób):
·
wywar warzywny - 2,5-3 szklanki
·
1 cebula
·
1 ząbek czosnku
·
3 wyfiletowane pomidory
·
ok. 10 suszonych pomidorów
·
łyżka masła
·
200 g piersi z indyka
·
szczypiorek
·
świeża bazylia i oregano
·
ser mimolette- 1-2 garście
Pierś z indyka kroimy na cienkie paseczki,
doprawiamy solą i pieprzem. Chwilkę
smażymy na łyżce oliwy spod suszonych pomidorów. Przekładamy na talerz. Na łyżce masła
podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę. Wsypujemy ryż i chwilę
przesmażamy. Zalewamy gorącym wywarem - dodajemy stopniowo po 1-2 chochelki do momentu aż ryż będzie al dente. Po dodaniu do ryżu 2
łyżek wywaru dodajemy pokrojone w kostkę pomidory świeże i suszone oraz paseczki indyka. Kiedy ryż uzyska już
odpowiednią miękkość, zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty na tarce o dużych
oczkach ser oraz 2 duże garście posiekanych ziół- idealnie pasuje szczypiorek,
bazylia i oregano. Przed podaniem potrawę zdobimy świeżymi ziołami. Smacznego!
wygląda pysznie.mam ochotę
OdpowiedzUsuń