poniedziałek, 14 października 2013

Rybne curry

 Ryba zaserwowana na sposób indyjski. Z delikatnym posmakiem mleczka kokosowego. Ostrość można kontrolować ilością dodawanych przypraw- ja osobiście lubię tą rybkę zdecydowanie charakterną ;) .

Rybne curry

Składniki:
·         300-400 g filetów z dorsza
·         1 duża cebula
·         2 drobno posiekane  ząbki czosnku
·         olej do smażenia
·         laska cynamonu
·         2 cm startego na tarce świeżego imbiru
·         1 łyżeczka kurkumy
·         1/2 łyżeczki curry
·         kilka kropel ostrego sosu chili
·         3 wyfiletowane pomidory
·         puszka mleczka kokosowego (400 ml)
·         garść świeżej kolendry
·         sól
·         pieprz

Na rozgrzany olej wrzucamy laskę cynamonu i chwilkę smażymy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy utarty w moździerzu w odrobinie wody czosnek z imbirem. Chwilę smażymy, żeby woda odparowała. Dodajemy kurkumę, chili oraz curry. Po chwili dorzucamy posiekane pomidory. Całość chwilkę dusimy, następnie zalewamy mleczkiem kokosowym. Na koniec dodajemy pokrojoną w  kostkę rybę. Całość gotujemy 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy drobno posiekaną kolendrę. Podajemy z ryżem lub pieczywem. Smacznego!



Przepis bierze udział w akcji Od leszcza do sandacza

4 komentarze:

  1. Uwielbiam curry i kocham ryby, wiec przepis zdecydowanie dla mnie! Dziękuję za dołączenie do akcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :) .

      Usuń
  2. Dziś na obiad :) mam nadzieje, że będzie mniam :)

    OdpowiedzUsuń