piątek, 11 października 2013

Rybne sajgonki z sosem na bazie pora

Znowu ryba, znowu nieco inaczej i znowu pysznie! Fajny sposób na przemycenie do dziecięcej diety zdrowych ryb.

Rybne sajgonki z sosem na bazie pora

Składniki:
·         sola - 1 duży lub 2 mniejsze filety
·         średniej wielkości marchewka
·         średniej wielkości pietruszka
·         1/4 selera
·         por  3 szt.
·         papier ryżowy -ok. 10 płatów
·         łyżka bułki tartej
·         1 jajko
·         sól
·         pieprz
·         ocet balsamiczny - 1 łyżka
·         masło -2 łyżki·      
·         olej do smażenia
·         sok z cytryny


Jedną marchewkę, pietruszkę i 1/4 selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1 pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.  Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar.  Do ryby dodajemy przestudzone warzywa, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Dobrze wyrabiamy dłonią.

Papier ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu- każdy płat namaczamy na 2 sekundy w letniej wodzie, układamy na deseczce i czekamy chwilkę, aż nasiąknie.  Na każdy krążek wykładamy rybny  farsz. Zawijamy sajgonki- podobnie jak krokiety. Kiedy przygotujemy wszystkie sajgonki, smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju - ok. 4- 5 minut. Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sos:
W garnku rozpuszczamy masło (2 łyżki) , dodajemy drobno posiekanego pora (2 szt.) . Chwilę smażymy. Zalewamy niedużą ilością wody. Pora dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.

Sajgonki  podajemy z porowym sosem. Smacznego.


 Przepis bierze udział w akcji Od leszcza do sandacza



3 komentarze:

  1. Jej, nigdy nie robiłam sama sajgonek. Mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smacznie i zdrowo

    OdpowiedzUsuń
  3. takie sajgonki to bym zjadła, oj tak!

    OdpowiedzUsuń