Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 14 października 2013

Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką

I znowu ryba! Ale za to jaka pyszna. Rybne szaszłyki to fajna alternatywa dla smażonej ryby.

Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką
Składniki:
·         filet z dorsza ze skórką - 600 g
·         por 1-2  szt.
·         marchewka - 3 szt. średniej wielkości
·         pietruszka - 1 szt.
·         seler- 1 duży
·         majonez / lub dla lubiących takie smaki tahini - 1-2  łyżki
·         sól
·         pieprz
·         sok z cytryny
·         odrobina oleju
Do dekoracji:
·         mini pietruszki

Dorsza ze skórką kroimy na podłużne, dość cienkie plasterki.  Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy. Patyczki do szaszłyków namaczamy przez chwilę w wodzie, osuszamy.
Pora przecinamy wzdłuż na pól, tak by uzyskać  podłużne "plastry" pora. Podsmażamy je na odrobinie oleju na patelni, żeby nieco zmiękły. Jedną marchewkę kroimy w cienkie talarki i również podsmażamy przez chwilę na patelni. Warzyw nie smażymy zbyt długo, gdyż jeszcze będą grillowane.
Na szaszłykowe patyczki natykamy rybę i pora spiralnym ruchem, dodając pomiędzy zawijasami 2 krążki marchewki.  Skrapiamy odrobiną oleju. Grillujemy (idealna jest do tego grillowa patelnia)  na niewielkim ogniu parę minut. Bardzo ważne jest, żeby ryba była ze skórką. Inaczej rozpadnie się podczas grillowania. Szaszłyki podajemy z sałatką warzywną.
 Sałatka- marchewkę, pietruszkę oraz seler gotujemy. Obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem.
Zdobimy mini pietruszkami. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji Od leszcz do samdacza

1 komentarz: