piątek, 4 października 2013

Szczupak z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora

Dziś gotujemy kreatywnie :) . Ryba z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora- to coś doskonałego! Dekoracja nieco świąteczna, bo takie były sugestie w regulaminie zabawy, w której przepis ten bierze udział. Znakomita ryba, podstawa postnego, ale i świątecznego menu dawnej polskiej kuchni. Polecam!

Szczupak z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora
Składniki:

·         szczupak - 2 dzwonka
·         por -1-2
·         marchewka -350 g
·         seler - ok. 400 g
·         pietruszka ok. 100 g
·         gruszka - 2
·         masło - 1 łyżka
·         olej- 1 -2 łyżki
·         sól
·         pieprz
·         gałka muszkatołowa
·         sok z cytryny


Dzwonka szczupaka skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w talarki. Na odrobinie oleju krótko podsmażamy marchewkę z porem, doprawiamy solą i pieprzem. Szczupaka przekładamy do naczynia do zapiekania. Skrapiamy odrobiną oleju, wykładamy na niego podsmażone warzywa. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 20-25 minut.
Podajemy z puree na bazie gruszki, selera i pietruszki.
Puree- selera i pietruszkę gotujemy do miękkości. Obieramy. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i podsmażamy na łyżce masła z odrobiną oleju. Kiedy nieco zmiękną, miksujemy z pietruszką oraz selerem. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Puree wykładamy na talerz nadając mu dekoracyjny kształt- za pomocą np. foremki do ciasteczek. Wykładamy rybę. Dekorujemy gruszką i natką pietruszki. Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji Od leszcze do sandacza

1 komentarz:

  1. Lubię ciekawe przepisy na rybkę :) Dlatego bardzo często korzystam z przepisów na stronie http://obiading.pl . Fajne nowatorskie pomysły i ciągle nowe przepisy :) gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń