Szczupak z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora
Składniki:
·
por -1-2
·
marchewka -350 g
·
seler - ok. 400 g
·
pietruszka ok. 100 g
·
gruszka - 2
·
masło - 1 łyżka
·
olej- 1 -2 łyżki
·
sól
·
pieprz
·
gałka muszkatołowa
·
sok z cytryny
Dzwonka szczupaka skrapiamy sokiem z
cytryny. Solimy, pieprzymy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora
kroimy w talarki. Na odrobinie oleju krótko podsmażamy marchewkę z porem, doprawiamy solą i pieprzem.
Szczupaka przekładamy do naczynia do zapiekania. Skrapiamy odrobiną oleju,
wykładamy na niego podsmażone warzywa. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg,
ok. 20-25 minut.
Podajemy z puree na bazie gruszki, selera i
pietruszki.
Puree- selera i pietruszkę gotujemy do
miękkości. Obieramy. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i podsmażamy
na łyżce masła z odrobiną oleju. Kiedy nieco zmiękną, miksujemy z pietruszką
oraz selerem. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Puree wykładamy na talerz nadając mu
dekoracyjny kształt- za pomocą np. foremki do ciasteczek. Wykładamy rybę.
Dekorujemy gruszką i natką pietruszki. Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Od leszcze do sandacza
Lubię ciekawe przepisy na rybkę :) Dlatego bardzo często korzystam z przepisów na stronie http://obiading.pl . Fajne nowatorskie pomysły i ciągle nowe przepisy :) gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuń