wtorek, 19 listopada 2013

Pampuchy z patelni z kontrastowym sosem

Pampuchy - puszyste w środku, z chrupiącą, lekko skarmelizowaną skórką - to doskonały pomysł na słodki obiad. 

Pampuchy inaczej z patelni

Składniki:
·         szklanka mleka
·         paczka- 7 g- drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
·         60 g cukru pudru
·         40 g cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
·         2 jajka
·         2 łyżki oleju rzepakowego
·         80 g miękkiego masła
·         0,5 łyżeczki soli
·         500 g mąki pszennej
Do smażenia:        
·         6 łyżek masła
·         6 łyżek cukru pudru
·         szklanka wody

Na sosy:
·         szklanka mleka
·         łyżka masła
·         łyżka mąki
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         2 łyżki soku z cytryny
·         łyżeczka kakao

Robimy zaczyn - drożdże zasypujemy łyżką cukru pudru, zalewamy ciepłym, lekko podgrzanym mlekiem i dodajemy 5 łyżek mąki- całość dobrze rozrabiamy miotełką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Do dużej miski wysypujemy resztę składników- mąkę, sól, cukry, jajka, olej i masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na dość luźne, ale odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, z każdej forujemy kulkę, układamy je na deseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Pampuchy smażymy w trzech partiach - po 4 pampuchy. Na patelnię wylewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy  2 łyżki masła i 2 łyżki cukru pudru. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i wykładamy 4 pampuchy. Przykrywamy pokrywką. Pampuchy gotujemy ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę. Pampuchy są gotowe, kiedy wchłoną cały płyn. Podajemy albo same, albo z sosami.
Sos biało - czarny . Łyżkę masła topimy na małej patelni, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, robimy jasną słodką zasmażkę, którą zalewamy stopniowo zimnym mlekiem. Cały czas mieszamy za pomocą miotełki, żeby nie powstały grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dzielimy go na połowę- do jednej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao - dokładnie mieszamy. Sos kiedy dłużej stoi gęstnieje- można więc rozrzedzić go odrobiną dodatkowego mleka. Sos podajemy ciepły z gorącymi pampuchami. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł na pampuchy, takich jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń