Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 15 listopada 2013

Pikantny gulasz z indykiem i soczewicą

Pikantne mięso przełamane delikatną słodyczą żurawiny zwieńczone chrupiącymi orzeszkami pistacjowymi. Polecam :) .



Pikantny gulasz z indykiem i soczewicą


Składniki:
·         500 g piersi z indyka
·         kilka łyżek oleju rzepakowego spod suszonych pomidorów
·         2 garście orzechów włoskich
·         3 ząbki czosnku
·         1 duża cebula
·         olej rzepakowy 
·         czerwona soczewica 200 g
·         800 ml bulionu drobiowego
·         kora cynamonu
·         1 łyżka mąki kukurydzianej
·         100 g pistacji
·         sos chili ostry i słodki do smaku
·         tabasco- kilka kropel
·         80 g suszonej żurawiny
·         sól
·         pieprz
                            
Przygotowujemy marynatę- orzechy włoskie podprażamy, siekamy i zalewamy olejem rzepakowym spod suszonych pomidorów. Indyka kroimy w zgrabną dość dużą kostkę, solimy, pieprzymy i przekładamy do marynaty. Mięso powinno marynować się całą noc w lodówce.

Na oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodajemy indyka wraz z orzechową marynatą  i całość chwilę smażymy na dużym ogniu. Kiedy każda kostka indyka będzie obsmażona, całość zalewamy domowym bulionem drobiowym. Dosypujemy czerwoną soczewicę, dodajemy laskę cynamonu oraz żurawinę.  Przykrywamy i dusimy do miękkości.  Łyżkę mąki kukurydzianej rozrabiamy w odrobinie wody i rozprowadzamy w gulaszu. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem tabasco i sosami chili. Na sam koniec dorzucamy posiekane orzeszki pistacjowe.. Dobrze mieszamy.  Podajemy ze świeżymi ziołami i orzeszkami pistacjowymi.  Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz