Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 23 grudnia 2013

Ciasto makaronowe z jabłkami i serkiem

Pyszne ciasto na bazie makaronu z jabłkami i serkiem. Do jego przygotowania potrzebujemy dobrego tłuszczu w postaci oleju rzepakowego.

Ciasto makaronowe z jabłkami  i serkiem 

 Składniki:
·         200 g makaronu kokardki
·         2 duże jabłka
·         5 łyżek cukru waniliowego
·         1 szklanka mąki pszennej
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         szczypta cynamonu
·         garść pistacji
·         2 jajka
·         200 g gęstego serka homogenizowanego waniliowego
·         1/4 szklanki oleju rzepakowego
·         0,5 szklanki mleka
·         szczypta soli

Dekoracja:
·         sok z 1,5  cytryny
·         cukier puder ile zabierze sok z cytryny
·         kilka kokardek makaronowych

Makaron gotujemy do miękkości - gotujemy również ten do ozdoby.  Jabłka obieramy i szatkujemy jak ogórki.  Wszystkie składniki suche łączymy w jednej misce- mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cynamon.  Serek waniliowy ucieramy z jajkami. Do składników suchych dodajemy serek, olej i mleko. Całość dobrze mieszamy za pomocą miotełki, żeby nie powstały grudki. Makaron w oddzielnej misce łączymy z jabłkami. Tak przygotowany makaron zalewamy ciastem. Dodajemy garść posiekanych pistacji i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 17 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni, ok. 80-90 minut, pamiętając, by w trakcie pieczenia przykryć papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto lekko studzimy.
Dekoracja- przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z sokiem z cytryny.
Ugotowany, przestudzone i osuszone kokardki makaronowe lukrujemy gęstym lukrem i wykańczamy czekoladowymi i cukrowymi ozdobami.
Jeszcze lekko ciepłe ciasto dekorujemy lukrem. Na wierzchu układamy lukrowane kokardki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz