sobota, 21 grudnia 2013

Kontrastowy wieniec i kontrastowe gołąbki z suszonymi pomidorami i olejem rzepakowym

 Pyszne połączenie dwóch rodzajów kapusty, suszonych pomidorów i mielonego mięsa. W dwóch równie eleganckich i apetycznych wersjach. Przepis sprawdzi się podczas karnawałowych imprez. Całość przygotowana i serwowana jest z olejem rzepakowym, który jest nie tylko świetnym nośnikiem smaku, ale przede wszystkim   naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest niezbędnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Już jego nieduża ilość zadba o odpowiedni poziom cholesterolu, sprawną pracę serca i mózgu. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zapraszam na stronę .

 Kontrastowy wieniec i kontrastowe gołąbki z suszonymi pomidorami i olejem rzepakowym 

 



Składniki:
·         główka kapusty białej
·         główka kapusty czerwonej
·         szynka wieprzowa ok. 60 dag
·         200 g suszonych pomidorów + kilka łyżek oleju rzepakowego (tyle, by dokładnie pokrył pomidory)
·         karkówka - ok. 60 dag
·         olej rzepakowy spod suszonych pomidorów ok. 5 łyżek
·         mielone pistacje - 4 łyżki
·         1 cebula
·         2 jajka
·         sól
·         pieprz
·         parę listków świeżego tymianku
·         trochę wywaru warzywnego/mięsnego lub wody

 Suszone pomidory zalewamy olejem rzepakowym i odstawiamy, aby całość przeszła swoimi smakami.
W dwóch garnkach gotujemy wodę, do jednego wkładamy kapustę białą, do drugiego czerwoną. Kiedy liście nieco zmiękną odcinamy je systematycznie od główki. Z liści odcinamy zgrubiałą część- liście będą się nam lepiej zwijały.
Szynkę i karkówkę mielimy. Do mięsa dodajemy jajka, pistacje, podsmażoną na łyżce oleju rzepakowego  posiekaną cebulkę, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, sól i pieprz do smaku oraz olej rzepakowy spod pomidorów- ten dodajemy stopniowo, patrząc na konsystencję mięsa. Całość wyrabiamy dokładnie dłonią. 
Podane składniki możemy złożyć w dwojaki sposób. Formujemy albo tradycyjne gołąbki- na liść kapusty kładziemy farsz i zawijamy. Gołąbki czerwone i białe pieczemy w dwóch oddzielnych naczyniach do zapiekania. Naczynia należy wyłożyć liśćmi kapusty, na to ułożyć gołąbki i przykryć pozostałymi liśćmi. Całość podlewamy płynem. Naczynie zamykamy i pieczemy do miękkości ok. 90 min. temp. 180 stopni (te z kapustą czerwoną wymagają więcej czasu). Gołąbki podajemy okraszone olejem rzepakowym  spod suszonych pomidorów wymieszanym z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Druga wersja- to przygotowanie zawijańca. Możemy przygotwać jeden duży, lub tak jak ja przygotowuję- dwa mniejsze. Potrzebne będą 2 naczynia z przykryciem  o średnicy ok. 17 cm. Liście kapusty czerwonej i białej układamy wzdłuż w prostokąt - tworzymy w ten sposób podstawę dla farszu. Liście układamy naprzemiennie- raz białe, raz czerwone. Na kapustę równomiernie wykładamy farsz. Zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Delikatnie przekładamy do żaroodpornego, okrągłego naczynia, tworząc wieniec. Pieczemy ok. 90 minut, 180 stopni, termoobieg. Pamiętajmy by dno oraz gotowego do zapiekania zawijańca przykryć liśćmi kapusty i całość hojnie podlać płynem. Pieczemy pod przykryciem.   Zawijańca podajemy okraszonego olejem rzepakowym spod suszonych pomidorów wymieszanym z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz