sobota, 28 grudnia 2013

Marchewkowo-pomarańczowa zupa krem z parmezanowymi chipsami

Pyszna (u mnie - Wy, jeśli lubicie, możecie zrobić ją łagodniejszą) pikantna zupa marchewkowa z dodatkiem pomarańczy (a jakże, w końcu mamy świąteczny czas), serwowana z niezwykle chrupiącymi chipsami parmezanowymi. Idealna zarówno na święta, Sylwestra czy zabawę karnawałową. Zachwyci Waszych gości. Mój tato zachwycony był zwłaszcza serowym dodatkiem w nietypowej postaci :) .

Przepis został wyróżniony przez Mistrzów Smaku w konkursie na pikantne dania. http://mistrzowiesmaku.com/konkurs-pikantne-smaki-wyniki/

 Marchewkowo-pomarańczowa zupa krem z parmezanowymi chipsami


Składniki:
·         ok. 2,5  litry domowego wywaru warzywnego
·         1,2 kg marchewek
·         1 duża cebula
·         2 ziemniaki
·         2 ząbki czosnku
·         ok. 5 cm obranego świeżego imbiru
·         sok z 1 pomarańczy
·         skórka otarta z połowy pomarańczy + zesty do dekoracji
·         olej rzepakowy
·         sól
·         pieprz
·         tabasco- kilka kropel
·         gałka muszkatołowa
·         200 g parmezanu ze skórką/ ewentualnie grana padano
·         śmietana 18%- kwaśna, gęsta- do podania
·         zmielone pistacje do podania

Parmezan ścieramy na tarce i odkładamy- uwaga, pozostałej skórki nie wyrzucamy.
Marchewki obieramy, kroimy w półtalarki. Obraną cebulę, ziemniaki i czosnek kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju rzepakowego (jest niezbędny, aby witaminy zawarte w warzywach i owocach zostały przez nasz organizm przyswojone). Na rozgrzany olej wrzucamy marchewkę i chwilę ją przesmażamy- dzięki temu zupa będzie smaczniejsza. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, dodajemy ziemniaki, cebulę i czosnek. Smażymy do miękkości. Gotowe warzywa z patelni przekładamy do marchewki. Całość zalewamy ok 1,5 litra wywaru warzywnego. Wrzucamy skórkę, która pozostała nam po starciu parmezanu- bardzo fajnie doprawi zupę.  Gotujemy do miękkości. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy sok z pomarańczy. Całość dobrze blendujemy, dodając jeszcze ok. 1 litra wywaru warzywnego - nim kontrolujemy gęstość kremu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tabasco oraz gałką muszkatołową. Zupę podajemy gorącą z kleksem kwaśnej śmietany, ozdobioną skórką pomarańczową i zwieńczoną zmielonymi pistacjami. Obowiązkowo serwujemy z paremzanowymi chipsami. Aby je zrobić należy rozgrzać piekarnik do  220 stopni. Na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Starty parmezan formujemy w nieduże krążki- chipsy. Ważne, aby sera była cienka warstwa. Chipsy pieczemy do momentu zezłocenia- czyli w zależności od ich grubości 4-5 minuty. Wychodzą mega chrupiące i stanowią idealny dodatek do pikantnej marchewkowej zupy. Świąteczna zupa gotowa :) . Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz