sobota, 14 grudnia 2013

Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro czyli pieczeń ze schabu z dodatkiem oleju rzepakowego

 Pyszna pieczeń w niecodziennym wydaniu z dodatkiem żurawiny i orzechów idealnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas sylwestrowych czy  karnawałowych imprez. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aromatyczna od świeżego tymianku, wilgotna dzięki dodatkowi zdrowego tłuszczu w postaci oleju rzepakowego (choć przyznam, że zdarza mi się robić ją również z dodatkiem masła). Olej rzepakowy,  jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego  polecam go  do zastosowania w tej potrawie- nie tylko do smażenia, ale także jako dodatek do mięsnego farszu. Dzięki temu nasz świąteczny zawijaniec będzie nieco lżejszy i zdecydowanie zdrowszy, a jednocześnie, choć schab jest mięsem chudym, nie będzie suchy.

Przepis został wybrany jako zwycięski w konkursie "Twój przepis na święta" https://www.facebook.com/olejrzepakowy/app_467939593270340 oraz opublikowany w gazetce "Prześlij przepis" numer 2/2014 http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/miesno-zurawinowy-zawijaniec-na-ostro-2

Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro czyli pieczeń ze schabu z dodatkiem oleju rzepakowego




Składniki (na 2 rolady lub na 1 roladę i 6 kokilek):
·         70 dag zmielonego schabu
·         1 duża cebula
·         2 ząbki czosnku
·         duża garść świeżego tymianku
·         1 duża łyżka musztardy  indiańskiej (z pomidorami)
·         200 g zmielonych orzechów włoskich
·         2 jajka
·         300 g suszonej żurawiny
·         4 łyżki oleju rzepakowego + dodatkowo do smażenia
·         2 bakłażany
·         2 cukinie
·         300 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
·         sól
·         pieprz
·         musztarda Dijon

Bakłażana i cukinię tniemy na długie cienkie paski albo za pomocą mandoliny, albo noża. Każdy plater warzywa smarujemy za pomocą pędzelka z jednej strony olejem rzepakowym. Posmarowaną stroną kładziemy  na patelnię grillową i chwilę smażymy- do momentu uzyskania wyraźnych prążków.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy na odrobinie oleju.  Mięso łączymy z orzechami, musztardą indiańską, żurawiną, rozbełtanymi jajkami, przesmażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy listki świeżego tymianku oraz olej rzepakowy- ok. 4 łyżki . Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Całość dobrze wyrabiamy.
Ugrillowane plastry warzyw układamy na  folii aluminiowej  naprzemiennie tworząc kołderkę dla mięsa- nimi zawiniemy roladę. Na warzywa układamy plastry boczku. Boczek smarujemy musztardą dijon- jeśli lubimy na ostro, to dajemy jej sporo. Na boczek wykładamy połowę mięsa - z podanych proporcji wyjdą dwie rolady. Za pomocą folii aluminiowej zamykamy roladę, dokładnie owijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w folii ok. 50 minut.
Możemy też przygotować kokilki- każdą smarujemy  odrobiną oleju rzepakowego. Wyścielamy je naprzemiennie plastrami cukinii i bakłażana - część, która wystaje za kokilkę posłuży do zamknięcia całości. Na warzywa wykładamy boczek, smarujemy go musztardą dijon. Wykładamy mięsny farsz- dobrze dociskamy i zamykamy za pomocą wystających części bakłażana i cukinii. Pieczemy ok. 40 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz