wtorek, 17 grudnia 2013

Oszukane brownie makaronowe na oleju rzepakowym

Ciasto makaronowe należy do tradycji kuchni niemieckiej. Dziś proponuję jednak  jego nieco inne wydanie- mega wilgotne i mocno czekoladowe ciasto w smaku zbliżone do naszego dobrego polskiego murzynka. Wilgotność tą uzyskujemy dzięki dodatkowi zdrowego oleju rzepakowego. Co ważne olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego korzystnie oddziałuje  na nasze zdrowie. Wskazany jest więc nie tylko ze względu na walory smakowe (jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku), ale również zdrowotne. Polecam to proste, ale naprawdę smakowite ciacho :) .

Oszukane brownie makaronowe na oleju rzepakowym


Składniki:
·         100 g makaronu z pszenicy durum- u mnie świderki
·         3 czubate łyżki kakao
·         2 jajka
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         1 łyżka bułki tartej
·         7-8 łyżek oleju rzepakowego
·         4 łyżki cukru waniliowego
·         3 łyżki mleka

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Przekładamy do blendera. Do misy blendera dodajemy pozostałe składniki-  kakao, jajka, proszek do pieczenia, bułkę tartą, olej rzepakowy, cukier i mleko. Całość dobrze blendujemy. Foremkę o wymiarach 16 cm na 16 smarujemy odrobiną oleju, obsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 35 minut, termoobieg, 180 stopni. Smacznego!


2 komentarze: