Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 7 grudnia 2013

Pstrąg w soli

Najprostszy na świecie, bardzo apetyczny, a do tego zdrowy obiad. Ryba jest bardzo soczysta i aromatyczna. Polecam!

Pstrąg w soli

Składniki:

·         1 pstrąg

·         1 kg soli

·         woda- ile zabierze sól

·         sól do smaku

·         pieprz

·         cytryna


Oczyszczonego pstrąga solimy i pieprzymy  od środka. Wkładamy do środka plastry cytryny. Do soli dolewamy stopniowo tyle wody, by powstała nam konsystencja mokrego piasku. Na piekarnikowej blasze wykładamy podwójną warstwę foli aluminiowej. Na folię wykładamy połowę soli, robimy z niej pierzynkę dla ryby. Na soli układamy pstrąga, obkładamy go pozostałą solą, tak by cała ryba była szczelnie zamknięta. Folią zamykamy rybę i wstawiamy ją do piekarnika na ok. 30-40 minut, 180 stopni, termoobieg. Ryba jest bardzo soczysta i delikatna. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz